Міністерством охорони здоров’я Держави Катар прийнято рішення, відповідно до якого з 1-го березня 2017 р. у країні вводяться нові правила здійснення імпорту окремих категорій продовольчих товарів, зокрема продукції птахівництва (м'ясо свійської птиці та супутні продукти, курячі яйця), а також червоного м'яса (баранина, яловичина).
Згідно з нововведеннями, підприємства-імпортери для ввезення на територію Катару будь-якого виду м'яса або м'ясопродуктів (охолодженого або замороженого), продукції птахівництва (яєць птиці, субпродуктів) зобов’язані отримати попередній дозвіл у Департаменті тваринних ресурсів (Аnimal Resources Department) Міністерства муніципальних справ та екології Держави Катар.
Рішення щодо необхідності отримання спеціального дозволу прийнято за результатами засідання спільної комісії з контролю за якістю харчових продуктів Міністерства охорони здоров’я Катару в якості запобіжного заходу в зв'язку зі спалахом пташиного грипу в Європі та Японії, а також епідеміологічною ситуацією в низці країн-постачальників зазначеної продукції.
Нові процедури спрямовані на підвищення вимог безпеки до імпортних продуктів харчування, а також створення єдиного механізму контролю за ввезенням на територію країни продукції з країн зі складною епідеміологічною ситуацією. Міністерством охорони здоров'я Катару направлено циркуляр про введення нових правил відповідним контрольним службам, здійснюється інформування провідних трейдерів та імпортерів.
Практична реалізація нових вимог буде здійснюватись Міністерством охорони здоров’я у координації з Міністерством муніципальних справ і екології Катару.
Контроль за імпортом зазначеної категорії товарів та наявністю дозволів Міністерства муніципальних справ і екології здійснюватиметься в прикордонних пунктах пропуску інспекційними групами Міністерства відповідно до закону Держави Катар №8 (1990 р.) про контроль за якістю харчових продуктів з поправками, внесеними законом № 4 (2014 р.).